Domowa lecznicza nalewka z zielonej naowocni orzecha włoskiego. Orzechówka na alkoholu pojawiała się w polskich domach już setki lat temu. To bardzo dobrze znane lekarstwo na wiele dolegliwości. Najstarszy przepis na orzechówkę datuje się na XIX wiek, ale prawdopodobnie jego korzenie sięgają jeszcze głębiej.
Można ją podawać na żołądek i na ból brzucha. Łyżka stołowa wystarczy, by poczuć się lepiej w czasie niestrawności czy przejedzenia. Może także uchronić przed nieprzyjemnymi skutkami lekkiego zatrucia pokarmowego czy zdusić w zarodku wirusy powodujące grypę żołądkową. Nalewka z orzecha włoskiego działa przeciwdrobnoustrojowo, zawiera także garbniki, które wyłapują znajdujące się w przewodzie pokarmowym toksyny. Liście orzecha włoskiego od dawna stosuje się m.in. w leczeniu cukrzycy lub krzywicy. Z kolei nalewka orzechowa jest zalecana w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki czy pasożytów przewodu pokarmowego. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych.
Orzech włoski ze względu na zawartość juglonu ma zastosowanie bakteriobójcze, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce i czerwonkę. Ponadto wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, grzybobójcze i ściągające błony śluzowe.
Suszone liście są źródłem witaminy B1, B2, K, PP, kwasu askorbinowego, soli mineralnych oraz flawonoidów. Orzechy włoskie są dość kaloryczne, składają się w 65 procentach z tłuszczów, pozostałe 25% to białko, a 10% - węglowodany i pozostałe związki.
Dawkowanie:
Przy odrobaczaniu stosujemy 3 razy dziennie po 10ml, na pół godziny przed posiłkiem. Nie stosować ciągiem dłużej niż przez 14 dni, po tym okresie należy zrobić min. 14 dni przerwy w kuracji. W trakcie odrobaczania warto dołączyć do diety kiszone potrawy (kapusta, ogórki, woda z ogórków, kiszone buraki, itp.)
Przy dolegliwościach żołądkowych takich jak niestrawność jednorazowo mały kieliszek (tj.20-25ml), w razie konieczności można przyjąć drugą dawkę. (Tutaj można też zaparzyć sobie herbatę miętową lub rumiankową (lub mieszankę obu) i dolać do niej kieliszek nalewki z orzecha.
Przy ostrej lub przewlekłej biegunce dwa razy dziennie po kieliszku na pół godziny przed śniadaniem i kolacją. Jeśli objawy nie ustąpią po tygodniu, należy kurację przerwać i skonsultować się z lekarzem, ponieważ dolegliwości prawdopodobnie są spowodowane innymi czynnikami niż drobnoustroje czy pasożyty (np. alergia, stres, itp.).
Skład: woda, spirytus, zielona naowocnia orzecha włoskiego, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, jałowiec, płatki róży, sok i skórka z cytryny, cukier/miód.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.